miercuri, 18 februarie 2015

Concluzia conferinței cu tema „Biserica, prietena şcolii mele”, 18 februarie 2015

Biserica și Școala trebuie să strângă rândurile pentru a face față eficient inițiativelor răuvoitoare ale unor nostalgici atei împotriva religiei majoritare

          În ultima perioadă asistăm la o recrudescenţă a ateismului din România şi, după toate semnalele, la o amplificare a sentimentelor de ură şi dispreţ ale minorității reprezentate de acesta faţă de Biserica Ortodoxă Română în calitate de exponent al religiei majoritare din țara noastră. Pe fundalul intensificării inițiativelor acestei minorități ateiste de a diminua cât mai mult prezenţa elevilor la ora de religie, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” a decis că trebuie să se implice. Astfel, la iniţiativa acestui Departament pentru copii şi tineret de la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, doamna profesor Julieta Mihăilescu, directorul ŞCOLII GIMNAZIALE „Maica Domnului”(cu sediul în strada I.Maiorescu nr. 32) a fost invitată să susţină miercuri, 18 februarie 2015, la orele 17.00, conferinţa cu tema „Biserica, prietena şcolii mele” din cadrul proiectului parohial TINERII ÎN AREOPAG. DIALOGURI RELIGIOS – CULTURALE.
În calitatea de gazdă a doamnei Julieta Mihăilescu, directorul Şcolii gimnaziale „Maica Domnului”, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” - înfiinţat de părintele Petru Gh. Savin în anul 1941 şi, din acest punct de vedere, martor istoric şi victimă a epocii de instaurare a regimului comunist în România – şi-a manifestat îngrijorarea trăgând un semnal de alarmă cu privire la demersurile reprezentanților unei minorități ateiste de a reinstitui în societatea românească dogmatismul ateist care, sub pretextul fals al libertăţii de conştiinţă, propagă de fapt intoleranţa faţă de prezenţa în spaţiul public a valorilor religiei majoritare reprezentată de Biserica Ortodoxă Română.
În introducerea conferinței, părintele Bogdan-Aurel Teleanu, coordonator al Departamentului înfiinţat în 1941 de părintele Petru Gh. Savin, a ţinut să sublinieze că marea problemă a acestei ideologii este că – după tiparul instaurării regimului comunist în Rusia şi, ulterior, în alte ţări vecine, printre care şi România -  se urmăreşte de fapt diminuarea prezenţei Bisericii în spaţiul public românesc pentru a face loc unui discurs public care să elimine cât mai mult din societatea românească, în general, şi din sufletul tineretului, alternativa credinţei în Dumnezeu. În acest sens, considerăm extrem de elocventă afirmaţia teologului roman I. Gh. Savin - fratele iniţiatorului Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”, părintele Petru Gh. Savin  – referitoare la modul în care s-a instaurat comunismul în Rusia: Sub motivul păstrării libertăţii de conştiinţă este interzis de a se face tineretului până la 21 de ani instrucţia religioasă, Statul crezându-se în schimb obligat să le predea în numele acestei libertăţi toate inepţiile care se pot imagina” (Ioan Gh. Savin,  Iconoclaşti şi apostaţi contemporani, Tipografia Cărţilor Bisericeşti, Bucureşti, 1932, p. 60.)
În susținerea conferinţei „Biserica, prietena şcolii mele”, doamna profesor Julieta Mihăilescu a pornit de la premiza că educația fără spiritualitate înseamnă școală fără suflet” , iar ora și profesorii de religie sunt ”liantul dintre Școală și Biserică” care în mod insultător sunt considerați ”otrăvitori” de câțiva dintre susținătorii reinstituirii ateismului în România.  Miza celor care doresc diminuarea importanței orei de religie în România este simțul comun care, în absența unei fundamentări transcedentale oferită de religie, transformă binele într-o valoare relativă stabilită printr-un consens social ușor de manipulat datorită tehnologiei informației și comunicării contemporane. În acest context social, doamna profesor Julieta Mihăilescu a ținut să sublinieze importanța încheierii unor protocoale de colaborare între Școala și Biserică,  așa cum este și cel dintre Şcoala gimnazială „Maica Domnului” și Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc intitulat “Biserica, prietena şcolii mele - 2015”.
În discuțiile prilejuite de această conferință, părintele protoiereu Ioan Popescu a ținut să-i încurajeze pe toți cei prezenți afirmându-și convingerea că ”susținătorii orei de religie vor ști să facă față atacurilor îndreptate din rea voință împotriva acesteia și a profesorilor ei din partea unor persoane care încearcă prin diverse tertipuri să slăbească legătura dintre două instituții surori, așa cum sunt Biserică și Școală”.
Domnul Dumitru Gabor, invitat la conferință în calitate de profesor de religie la Şcoala gimnazială „Maica Domnului”, a ținut să reamintească câteva din acțiunile întreprinse de această școală în colaborare cu Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc și, la rândul său, și-a exprimat convingerea că ”cu cât colaborarea dintre Biserică și Școală va cunoaște o intensificare în viitor, cu atât mai mult ora de religie nu va putea fi ștearsă definitiv din catalog, așa cum își doresc – probabil mai mult din interese personale - vreo doi-trei atei din România”.
           Interesantă de remarcat este și intervenția în cadrul conferinței a domnului Alexandru Țurlea, de profesie jurist  cu o vechime de 29 de ani, care consideră că  ”o campanie axată pe evidențierea detaliată a situației din țările UE pe această problemă ar fi binevenită” (de fapt un asemenea studiu deja există şi poate fi accesat online pe site-ul CULTURA VIEŢII).
În încheierea conferinței, reliefând conexiunea dintre ateismul contemporan şi ateismul care a condus la instaurarea abuzivă a regimului comunist, în spatele căruia se ascund de fapt sentimente de adversitate faţă de creştini în general, părintele Bogdan Teleanu le-a atras atenţia participanţilor că se pare că ateismul nu a pierit odată cu comunismul, ci există în continuare, iar Revoluţia din 1989 nu a pus capăt luptei sale împotriva religiei. În acest context, părintele Bogdan-Aurel Teleanu a afirmat că ”nimeni n-are dreptul să închidă ochii în faţa modului în care ateismul a îmbrăcat în mod disimulat haina societăţii civile seculariste contemporane pentru a face propaganda unei ideologii din cauza cărei bătrânii noştri au avut atât de mult de suferit în puşcăriile comuniste şi împotriva căreia atâţia tineri au murit luptând la Revoluţia din 1989”.  
În concluzie, prin organizarea conferinţei cu tema „Biserica, prietena şcolii mele”, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” doreşte de fapt să semnaleze riscul instaurării în societatea românească a unei noi forme de intoleranţă care urmăreşte scoaterea lui Dumnezeu din sufletul tinerilor români pentru a face loc ateismului, un simpton caracteristic al epocilor de dezechilibru în cultură”. În ciuda acestui fapt, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” îşi exprimă speranţa că, totuşi, oricâte planuri s-ar întocmi, credinţa creştină nu va putea fi învinsă!
În urma conferinței “Biserica, prietena şcolii mele”, majoritatea participanților, în special enoriaşi din parohia bisericii Sfântul Pantelimon,  şi-au exprimat dorința de a adera și ei la Asociația “Părinți pentru ora de religie” – filiala sector 2 Bucureşti.


Biroul de presă al
Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”

ARHIA FOTO:








ARHIVA MEDIA:
1. Comunicat de presă - Departamentul pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon'- Agerpres, Creştin Ortodox, 19 februarie 2015
Concluzia conferinței cu tema 'Biserica, prietena școlii mele': Biserica și Școala trebuie să strângă rândurile pentru a face față eficient inițiativelor răuvoitoare ale unor nostalgici atei împotriva religiei majoritare În ultima perioadă asistăm la o recrudescență a ateismului din România și, după toate semnalele, la o amplificare a sentimentelor de ură și dispreț ale acestuia reprezentat de o minoritate față de Biserica Ortodoxă Română în calitate de exponent al religiei majoritare din țara noastră. Pe fundalul intensificării inițiativelor acestei minorități ateiste de a diminua cât mai mult prezența elevilor la ora de religie, Departamentul pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' a decis că trebuie să se implice. Astfel, la inițiativa acestui Departament pentru copii și tineret de la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, doamna profesor Julieta Mihăilescu, directorul șCOLII GIMNAZIALE 'Maica Domnului'(cu sediul în strada I.Maiorescu nr. 32) a fost invitată să susțină miercuri, 18 februarie 2015, la orele 17.00, conferința cu tema 'Biserica, prietena școlii mele' din cadrul proiectului parohial TINERII ÎN AREOPAG. DIALOGURI RELIGIOS — CULTURALE. În calitatea de gazdă a doamnei Julieta Mihăilescu, directorul școlii gimnaziale 'Maica Domnului', Departamentul pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' — înființat de părintele Petru Gh. Savin în anul 1941 și, din acest punct de vedere, martor istoric și victimă a epocii de instaurare a regimului comunist în România — și-a manifestat îngrijorarea trăgând un semnal de alarmă cu privire la demersurile reprezentanților unei minorități ateiste de a reinstitui în societatea românească dogmatismul ateist care, sub pretextul fals al libertății de conștiință, propagă de fapt intoleranța față de prezența în spațiul public a valorilor religiei majoritare reprezentată de Biserica Ortodoxă Română. În introducerea conferinței, părintele Bogdan-Aurel Teleanu, coordonator al Departamentului înființat în 1941 de părintele Petru Gh. Savin, a ținut să sublinieze că marea problemă a acestei ideologii este că — după tiparul instaurării regimului comunist în Rusia și, ulterior, în alte țări vecine, printre care și România — se urmărește de fapt diminuarea prezenței Bisericii în spațiul public românesc pentru a face loc unui discurs public care să elimine cât mai mult din societatea românească, în general, și din sufletul tineretului, alternativa credinței în Dumnezeu. În acest sens, considerăm extrem de elocventă afirmația teologului roman I. Gh. Savin — fratele inițiatorului Departamentului pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon', părintele Petru Gh. Savin — referitoare la modul în care s-a instaurat comunismul în Rusia: 'Sub motivul păstrării libertății de conștiință este interzis de a se face tineretului până la 21 de ani instrucția religioasă, Statul crezându-se în schimb obligat să le predea în numele acestei libertăți toate inepțiile care se pot imagina' (Ioan Gh. Savin, Iconoclaști și apostați contemporani, Tipografia Cărților Bisericești, București, 1932, p. 60.) În susținerea conferinței 'Biserica, prietena școlii mele', doamna profesor Julieta Mihăilescu a pornit de la premiza că 'educația fără spiritualitate înseamnă școală fără suflet' , iar ora și profesorii de religie sunt 'liantul dintre Școală și Biserică' care în mod insultător sunt considerați 'otrăvitori' de câțiva dintre susținătorii reinstituirii ateismului în România. Miza celor care doresc diminuarea importanței orei de religie în România este simțul comun care, în absența unei fundamentări transcedentale oferită de religie, transformă binele într-o valoare relativă stabilită printr-un consens social ușor de manipulat datorită tehnologiei informației și comunicării contemporane. În acest context social, doamna profesor Julieta Mihăilescu a ținut să sublinieze importanța încheierii unor protocoale de colaborare între Școală și Biserică, așa cum este și cel dintre școala gimnazială 'Maica Domnului' și Parohia Sfântul Pantelimon — Foișorul de Foc intitulat 'Biserica, prietena școlii mele — 2015'. În discuțiile prilejuite de această conferință, părintele protoiereu Ioan Popescu a ținut să-i încurajeze pe toți cei prezenți afirmându-și convingerea că 'susținătorii orei de religie vor ști să facă față atacurilor îndreptate din rea voință împotriva acesteia și a profesorilor ei din partea unor persoane care încearcă prin diverse tertipuri să slăbească legătura dintre două instituții surori, așa cum sunt Biserică și Școală'. Domnul Dumitru Gabor, invitat la conferință în calitate de profesor de religie la școala gimnazială 'Maica Domnului', a ținut să reamintească câteva din acțiunile întreprinse de această școală în colaborare cu Parohia Sfântul Pantelimon — Foișorul de Foc și, la rândul său, și-a exprimat convingerea că 'cu cât colaborarea dintre Biserică și Școală va cunoaște o intensificare în viitor, cu atât mai mult ora de religie nu va putea fi ștearsă definitiv din catalog, așa cum își doresc — probabil mai mult din interese personale — vreo doi-trei atei din România'. Interesantă de remarcat este și intervenția în cadrul conferinței a domnului Alexandru Țurlea, de profesie jurist cu o vechime de 29 de ani, care consideră că 'o campanie axată pe evidențierea detaliată a situației din țările UE pe această problemă ar fi binevenită'. În încheierea conferinței, reliefând conexiunea dintre ateismul contemporan și ateismul care a condus la instaurarea abuzivă a regimului comunist, în spatele căruia se ascund de fapt sentimente de adversitate față de creștini în general, părintele Bogdan Teleanu le-a atras atenția participanților că se pare că ateismul nu a pierit odată cu comunismul, ci există în continuare, iar Revoluția din 1989 nu a pus capăt luptei sale împotriva religiei. În acest context, părintele Bogdan-Aurel Teleanu a afirmat că 'nimeni n-are dreptul să închidă ochii în fața modului în care ateismul a îmbrăcat în mod disimulat haina societății civile seculariste contemporane pentru a face propaganda unei ideologii din cauza cărei bătrânii noștri au avut atât de mult de suferit în pușcăriile comuniste și împotriva căreia atâția tineri au murit luptând la Revoluția din 1989'. În concluzie, prin organizarea conferinței cu tema 'Biserica, prietena școlii mele', Departamentul pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' dorește de fapt să semnaleze riscul instaurării în societatea românească a unei noi forme de intoleranță care urmărește scoaterea lui Dumnezeu din sufletul tinerilor români pentru a face loc ateismului, un 'simpton caracteristic al epocilor de dezechilibru în cultură'. În ciuda acestui fapt, Departamentul pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' își exprimă speranța că, totuși, oricâte planuri s-ar întocmi, credința creștină nu va putea fi învinsă! În urma conferinței 'Biserica, prietena școlii mele', majoritatea participanților, în special enoriași din parohia bisericii Sfântul Pantelimon, și-au exprimat dorința de a adera și ei la Asociația 'Părinți pentru ora de religie' — filiala sector 2 București. Biroul de presă al Departamentului pentru copii și tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' 

2. Biserica „Sfântul Pantelimon“-Foişorul de Foc din BucureştiConferinţă cu tema „Biserica, prietena şcolii mele“ - Cotidianul ZIARUL LUMINA

 La Biserica „Sfântul Pantelimon“-Foişorul de Foc din Bucureşti a avut loc miercuri seara, 18 februarie, o conferinţă cu tema „Biserica, prietena şcolii mele“. 

La întâlnire au participat preoţi, profesori de religie, directori de şcoală, precum şi alte persoane interesate de situaţia disciplinei religie în sistemul de învăţământ public românesc. 

Conferinţa „Biserica, prietena şcolii mele“, organizată de Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“ al locaşului de cult amintit, a abordat noua situaţie privitoare la statutul orei de religie, dar şi la intensificarea demersurilor de a diminua prezenţa elevilor la această disciplină şi amplificarea atacurilor împotriva Bisericii Ortodoxe Române în calitate de exponent al religiei majoritare din ţara noastră. 

În deschidere, părintele Bogdan-Aurel Teleanu, coordonatorul Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“, a comparat lupta împotriva participării la ora de religie din zilele noastre cu lupta ideologiei ateist-comuniste din Rusia şi din ţările foste comuniste. 

 „Marea problemă a acestei ideologii este că - după tiparul instaurării regimului comunist în Rusia şi, ulterior, în alte ţări vecine, printre care şi România - se urmăreşte de fapt diminuarea prezenţei Bisericii Ortodoxe Române în spaţiul public românesc pentru a face loc unui discurs public care să elimine cât mai mult din societatea românească, în general, şi din sufletul tineretului, alternativa credinţei în Dumnezeu“, a spus părintele Bogdan-Aurel Teleanu. 

 În continuare, doamna Julieta Mihăilescu, directorul Şcolii gimnaziale „Maica Domnului“ din Bucureşti, a spus că „educaţia fără spiritualitate înseamnă şcoală fără suflet“, iar ora şi profesorii de religie sunt „liantul dintre Şcoală şi Biserică“. 

De asemenea, părintele protoiereu Ioan Popescu, de la Protopopiatul Sector 2 Capitală, a arătat că Biserica şi Şcoala sunt „două instituţii-surori“. 

Profesorul de religie Dumitru Gabor de la Şcoala gimnazială „Maica Domnului“ a prezentat proiectele organizate de această şcoală împreună cu Parohia „Sfântul Pantelimon“-Foişorul de Foc, subliniind: „Cu cât colaborarea dintre Biserică şi Şcoală va cunoaşte o intensificare în viitor, cu atât mai mult ora de religie nu va putea fi ştearsă definitiv din catalog“. 

 La finalul întâlnirii, părintele Bogdan Teleanu a precizat că ateismul nu a pierit odată cu comunismul, ci continuă prin lupta împotriva religiei. „Nimeni n-are dreptul să închidă ochii în faţa modului în care ateismul a îmbrăcat în mod disimulat haina societăţii civile seculariste contemporane pentru a face propaganda unei ideologii din cauza căreia bătrânii noştri au avut atât de mult de suferit în puşcăriile comuniste şi împotriva căreia atâţia tineri au murit luptând la revoluţia din 1989“, a concluzionat părintele Teleanu.

Niciun comentariu: