joi, 12 martie 2015

Conferinţa "Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism - Cazul părintelui Petru Gh. Savin"


La Parohia SFANTUL PANTELIMON, în cadrul Proiectului TINERII ÎN AREOPAG. DIALOGURI RELIGIOS – CULTURALE, Departamentul pentru copii si tineret parohial ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, organizeaza miercuri, 18 martie 2015, ora 17.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti conferinţa cu titlul "Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism" cu scopul de a marca aniversare a 100 ani de la hirotonia întru preot a marelui cărturar al acestei biserici din capitală, pr. PETRU GH. SAVIN (1915-2015)

In cadrul conferintei, dl. inginer Ioan Lovin, care prin anii 1945-1946, când eu trecusem de 10 ani, era "băiat de Altar", va prezenta lucrarea Amintiri despre părintele Petre Gh. Savin. 
 
Conferinţa va fi urmată de proiecţia filmului "Poarta Albă" care va avea loc în Sala de Conferinţe a Centrului de Îngrijiri Paliative "Sf. Nectarie" din incinta bisericii Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc. 

Proiecţia fimului  "Poarta Albă" va fi urmată de o dezbatere la care vor participa invitaţii serii, părintele Nicolae Bordaşiu, domnul regizor Nicolae Margineanu şi istoricul Adrian Petcu, precum şi de lansarea cărţii "Şcoala călugăriei", redactată de pr. dr. Teleanu Bogdan-Aurel.

Menţionăm că Departamentul parohial pentru copii si tineret a pregătit un numar special al periodicului ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, foaie parohiala editata întâia dată în anul 1941, la iniţiativa preoţilor Petru Gh. Savin şi Gh. Popescu Colibasi. Acest număr special conţine "Cuvantul la intrarea in parohie", rostit de preotul Petru Gh. Savin in ziua de 17 martie 1915 in biserica parohiala Sf. Imparati din comuna Jorasti, judetul Covurlui si pilda crestineasca "Jertfa de Pasti" alcatuita in memoria parintilor sai.  Cartea "Şcoala călugăriei" care este dedicată memoriei vrednicului de pomenire patriarh Teoctist de la care autorul, pr. dr. Teleanu Bogdan-Aurel, a preluat conceptul de "unitate şi continuitate prin valorificarea tezaurului din trecutul Bisericii Ortodoxe Române", va fi difuzată ca supliment al periodicului ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON. 






 ARGUMENT: În contextul in care Biserica este nevoita sa apere din nou, asa cum a facut-o la inceputul instaurarii Ciumei Rosii, participarea elevilor la ora de religie, credem ca este util sa reevaluam importanta sfatului vrednicului de pomenire patriarh Teoctist de a ne conduce in pastoratie dupa principul eclesiologic al unitatii si continuitatii prin valorificarea experientei trecutului. Astfel, in locul cultivarii unui triumfalism smintitor - asa cum se obisnuieste in societatea contemporana - prin care se urmareste exclusiv interesul spalarii si capitalizarii imaginii proprii, o maladie mostenita de la comunismul ateist (dar care l-a folosit in sens invers, adica al incriminarii), consideram ca este de folos credinciosilor parohiei Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti sa invete din experienta propriului trecut. 

La aceasta biserica bucuresteana am avut surpriza sa constatam in ceea ce il priveste pe vredincul de pomenire parinte Petru Gh. Savin o persoana complexa, a carui experienta de viata poate fi de folos inclusiv in contextul in care Biserica Ortodoxa Romana cauta sa realizeze liantul dintre profesorii de religie si parohie pentru a sustine si a imbunatati predarea disciplinei Religie in Scoala romaneasca. In acest caz, o solutie ar putea-o reprezenta institutia "preotului misionar" (din care a facut parte si parintele Petru Gh. Savin), asa cum functiona ea pana la instaurarea in Romania de catre atei a Ciumei Rosii. 

Este o datorie de onoare pentru fiecare dintre noi sa recuperam valoarea unor asemenea personalitati bisericesti din trecut, pe care ateii comunisti au dorit sa o ruineze prin  forumulare de acuze pe care cu cat le-au dorit sa fie mai compromitatoare, cu atat ele au fost mai derizorii. In plus, s-ar putea ca valorificand trecutul unor personalitati cum a fost cazul parintelui Petru Gh. Savin sa invatam din greselile trecutului cum sa evitam capcanele prezentului.

ARHIVA MEDIA: 
1. Conferinţa aniversară la Biserica "Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc" - Agentia de presa BASILICA, 16.03.2015

La Parohia Sfantul Pantelimon, în cadrul Proiectului Tinerii în areopag. Dialoguri religios – culturale, Departamentul pentru copii si tineret parohial ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, organizeaza miercuri, 18 martie 2015, ora 17.00, la Biserica Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti conferinţa cu titlul "Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism" cu scopul de a marca aniversare a 100 ani de la hirotonia întru preot a marelui cărturar al acestei biserici din capitală, Pr. Petru Gh. Savin (1915-2015), după cum informează sfantulpantelimon.blogspot.ro. 

Conferinţa va fi urmată de proiecţia filmului "Poarta Albă" care va avea loc în Sala de Conferinţe a Centrului de Îngrijiri Paliative "Sf. Nectarie" din incinta bisericii Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc si de speranta ca domnul regizor Nicolae Margineanu, care a fost invitat la acest eveniment, va impartasi celor prezenti cateva impresii din experienta acumulata cu prilejul filmarilor. 

Cu prilejul acestui eveniment, Departamentul parohial pentru copii si tineret a pregatit un numar special al periodicului ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, foaie parohiala editata intaia data in anul 1941, la initiativa preotilor Petru Gh. Savin si Gh. Popescu Colibasi. Acest numar special contine "Cuvantul la intrarea in parohie", rostit de preotul Petru Gh. Savin in ziua de 17 martie 1915 in biserica parohiala Sf. Imparati din comuna Jorasti, judetul Covurlui si pilda crestineasca "Jertfa de Pasti" alcatuita in memoria parintilor sai.

2. Tamaduirea Ciumei Rosii , misiune interzisa de ateism - Jurnalul Bucurestiului, 16 martie 2015
La Parohia Sfântul Pantelimon, în cadrul Proiectului Tinerii în Areopag.Dialoguri Religios – Culturale, Departamentul pentru copii şi tineret parohial Ateneul Sfântului Pantelimon, organizează miercuri, 18 martie 2015, ora 17.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti conferinţa cu titlul „Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism” cu scopul de a marca aniversare a 100 ani de la hirotonia întru preot a marelui cărturar al acestei biserici din capitală, pr. Petru Gh. Savin (1915-2015). În contextul în care Biserica este nevoită să apere din nou, aşa cum a facut-o la începutul instaurarii Ciumei Roşii, participarea elevilor la ora de religie, credem că este util să reevaluăm importanţa principului eclesiologic al unităţii şi continuităţii prin valorificarea experienţei trecutului. Astfel, la această biserică bucureşteană am avut surpriza să constatăm în ceea ce îl priveşte pe vredincul de pomenire părinte Petru Gh. Savin o persoană complexă, a cărui experienţă de viaţă poate fi de folos inclusiv în contextul în care Biserica Ortodoxă Română caută să realizeze liantul dintre profesorii de religie şi parohie pentru a susţine şi a îmbunătăţi predarea disciplinei Religie în Şcoala românească. În acest caz, o soluţie ar putea-o reprezenta instituţia „preotului misionar” (din care a făcut parte şi părintele Petru Gh. Savin), aşa cum funcţiona ea până la instaurarea în România de către atei a Ciumei Roşii. Este o datorie de onoare pentru fiecare dintre noi să recuperăm valoarea unor asemenea personalităţi bisericeşti din trecut, pe care ateii comunişti au dorit să o ruineze prin forumulare de acuze pe care cu cât le-au dorit să fie mai compromiţătoare, cu atât ele au fost mai derizorii. În plus, s-ar putea ca valorificând trecutul unor personalităţi cum a fost cazul părintelui Petru Gh. Savin să învăţăm din greşelile trecutului cum să evităm capcanele prezentului se arată în comunicatul de presă.. Conferinţa va fi urmată de proiecţia filmului „Poarta Albă” care va avea loc în Sala de Conferinţe a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din incinta bisericii Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc şi de speranţă ca domnul regizor Nicolae Mărgineanu, care a fost invitat la acest eveniment, va împărtăşi celor prezenţi câteva impresii din experienţa acumulată cu prilejul filmarilor. Cu prilejul acestui eveniment, Departamentul parohial pentru copii şi tineret a pregătit un număr special al periodicului Ateneul Sfântului Pantelimon, foaie parohială editată întâia data în anul 1941, la iniţiativa preoţilor Petru Gh. Savin şi Gh. Popescu Colibaşi. Acest număr special conţine „Cuvântul la intrarea în parohie”, rostit de preotul Petru Gh. Savin în ziua de 17 martie 1915 în biserica parohială Sf. Împăraţi din comuna Jorăşti, judeţul Covurlui şi pilda creştinească „Jertfa de Paşti” alcătuită în memoria părinţilor săi.

Niciun comentariu: