miercuri, 1 martie 2017

ATENEUL RUGULUI APRINS: Veniţi copii din nou la deminare



Abstract: Aducerea la Bucureşti a Icoanei Maicii Domnului Iordăniţa, constituie un nou prilej ca „Ateneul Sfântului Pantelimon” să se alăture campaniei Patriarhiei Române de înlăturare a minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan).

Cu ocazia celei de a X-a ediţii a manifestării religios-culturale intitulată ,, ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în perioada 27 februarie – 5 martie 2017, la Teatru Bulandra – Sala Toma Caragiu (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A) va avea loc o expoziţie de icoane la care vor participa şi membrii Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneului Sfântului Pantelimon din Bucureşti”.
Icoanele cu care copii şi tinerii parohiei Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc vor participa la această expoziţie au fost realizate sub coordonarea pictorului Pioară Oprea pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn intitulate “Ateneul Rugului Aprins” ce s-au derulat în cadrul evenimentelor dedicate "Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului" în Patriarhia Română.
Copiii au pictat icoanele lor cu conştiinţa că opera lor va contribui la o cercetare mai atentă a trecutului şi o valorificare a suferinţei celor care au suferit temniţă grea pentru mărturisirea credinţei creştine, potrivit cuvântului evanghelic care spune “în temniţă am fost şi aţi venit pe la Mine” (Mt. 25, 36).
Astfel, prin participarea la această expoziţie, Departamentul pentru copii si tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” doreşte să se alăture campaniei Patriarhiei Române de înlăturare a minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan) şi de refacere a schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan, unde a slujit şi sfântul cuvios de origine română Ioan Iacob de la Neamţ (cinstit de Biserica Ortodoxă în data de 5 august).
Iniţiativa este prilejuită de aducerea la Bucureşti în perioada 1 – 6 martie 2017 de către părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, a Icoanei Maicii Domnului Iordăniţa , salvată din biserica schitului românesc de la Iordan, în faţa căreia a slujit odinioară Sfântul Cuvios Ioan Iacob, un exemplu de mărturisire a ortodoxiei din perioada regimului comunist.
Este pentru a doua oară când Departamentul pentru copii si tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” se alătură campaniei Patriarhiei Române de înlăturare a minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan) şi de refacere a schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan, după ce în luna septembrie 2016 au întreprins o activitate similară. Ca semn al ecoului deosebit avut în Ţara Sfântă de iniţiativa din toamna anului 2016, Maica Melania de la Ierihon a compus următoarea poezie:

Ce frumos
și minunat
A f
ăcut Sfântul Ioan chemare,
Copiilor din Rom
ânia
Zic
ând: "veniți copii la deminare"!

Fapta lor de caritate
Va fi scrisă Sus în Carte,
Și va rușina pe mulți
Ce n-au dat nici un b
ănuț.

Cuv
ântul de mulțumire
Carela a fost trimis,
Va trezi
însuflețire
Copila
șii zicând: bis

Și așa cu-această faptă
Se vor m
ântui și ei,
Vor mai lăsa calculatorul
Și Îl vor urma pe Domnul.

 Ei vor străluci în Raiul
Sf
ântului Ioan Iacob Românul
 Și vor purta cuniniță
Ca un semn de biruin
ță. 

Icoanele „Ateneul Rugului Aprins” de la biserica „Sfântul Pantelimon” – Foişorul de Foc din Bucureşti, realizate sub coordonarea pictorului PIOARĂ OPREA, au fost pictate de către următorii copii:
1. Baciu Andreea, 4 ani,
2. Mincu Ana-Maria, 10 ani,
3. Mincu Ciprian, 12 ani,
4. Barbu Andrei, 16 ani,
5. Teleanu Ana-Maria, 4 ani,
6. Teleanu Theodor-Ioan, 7 ani,
7. Draghici Marcel Alexandru , 13 ani,
8. Neacsu Mihai, 11 ani,
9. Oprea Irina, 11 ani,
10. Hurmuzache Maria, 4 ani,
11. Grigoriu Ruxandra, 13 ani,
12. Cojanu Adrian, 8 ani,
13. Mitran Raluca, 23 ani,
14. Gavrilă Andrei, 11 ani,
15. Răzvan Boc, 25 ani,
16. Georgescu Andreea Elena, 10 ani,
17. Georgescu Denisa Ştefania, 6 ani,
18. Georgescu Georgiana Mihaela, 7 ani,
19. Ungurianu Elena, 11 ani.

 Biroul de Presă al Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon

Expozitia online















 

Niciun comentariu: