duminică, 26 noiembrie 2017

COLOCVIUL PAROHIAL "UNITATE SI CONTINUITATE LA BISERICA SF. PANTELIMON

 Enoriaşii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti au participat pe parcursul lunii noiembrie la Colocviul parohial "Unitate si continuitate la biserica Sf. Pantelimon", organizat de Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon. 

In cadrul întâlnirilor a fost dezbătută tema apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română de la parohia în care a luat naştere "Acatistul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon". 

Lucrările colocviilor au debutat în data de 29 octombrie 2017, cu mărturia domnului Vasile Nica, în vârstă de 88 de ani, care a vorbit participanţilor despre contribuţia comunităţii parohiale la salvarea bisericii Sfantul Pantelimon Foisorul de Foc, grav afectată după cutremurul din 1977. 

"Văzând că pridvorul, naosul şi altarul bisericii avariate, armenii - care locuiau în acest cartier şi obişnuiau să vină la slujbele săvârşite de părinţii Gheorghe Popescu Colibaşi, Gheorghe Sorescu şi Ioan Pâslaru - au ajutat la refacerea acestui lăcaş de cult, oferind un substantial sprijin financiar", a precizat domnul V. Nica. 

 În acest context, părintele paroh Marian Constantinescu a rememorat afirmaţia făcută deseori în cadrul adunării parohiale de părintele Ioan Stănculescu potrivit căruia "dacă biserica nu ar fi fost refacută imediat după cutremur, ar fi riscat să fie demolată de comunişti". 

În cadrul celui de-al doilea colocviu, în ziua de 12 noiembrie 2017, a luat cuvântul doamna Gheorghița Ioniță, în vârstă 89 de ani, care a prezentat intervenţia salvatoare a întâistătătorului Bisericii Armeniei, Vasken I, care a vizitat biserica avariată imediat după cutremurul din 1977.

 "Părintele Stănculescu, în anul 1977, l-a primit pe Vasken I, Întâistătorul Bisericii Armene şi în faţa porţii a îngenuncheat şi i-a sărutat amândouă mâinile pentru că a ajutat biserica noastră... Mai departe, noi ne-am luptat împreună cu părintele Ioan Pâslaru ca să nu fie demolată şi să rămână în picioare! Biserica era pe dinăuntru neagră ca veşmântul negru al părintelui! Părintele Pâslaru a rămas cu povara plecării părintelui Stănculescu în străinătate. Am muncit toţi enoriaşii, şi cu leuţul, şi cu bănuţul, ca să stea în picioare... Nu am avut bani prea mulţi. Lumea era mai săracă, trecuse prin multe! Aşa cum am fost noi, pe timpul nostru, să fiţi şi voi acum şi să ajutaţi această biserică care este foarte primitoare!", a afirmat cu acest prilej doamna Gheorghița Ioniță. 

 Cu prilejul acestui colocviu, doamna Nela Stanculescu, soţia părintelui Ioan F. Stănculescu, care din motive personale nu a putut fi prezentă, a adresat participanţilor un mesaj în care a subliniat următoare: "În anul l977- când cutremurul a zguduit din temelii biserica, preotul Ioan Stănculescu a primit un sprijin moral şi material important din partea enoriaşilor... Soţul meu mi-a povestit atunci, cu mare surprindere, că în drumurile sale la Centrul de sistematizare al Capitalei (nu mai ştiu cum era denumit atunci!), o doamna "cu mult suflet" (după cum o descria soţul meu) i-a arătat o listă ce cuprindea numele bisericilor ce trebuiau demolate (sub pretextul că "au avarii prea mari"!). Pe această listă figura şi biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti. Impresionată de insistenţa preotului, dar şi de temeinicia planului de reconstrucţie întocmit (...), doamna respectivă a şters numele bisericii de pe listă şi a ajutat la urgentarea obţinerii autorizaţiei de deschidere a şantierului. În cea de a patra etapă a activităţii sale de salvare a bisericii, preotul a început o muncă intensă de strângere de fonduri băneşti pentru demararea lucrărilor. Au fost alături de dânsul enoriasii şi Arhiepiscopia Bucureştilor. Era firesc ca, în acest zbucium, vestea despre starea bisericii Sf. Pantelimon să fi ajuns şi la Patriarhul suprem al tuturor armenilor, cel care petrecuse anii copilăriei în spaţiul din jurul bisericii Sf. Pantelimon. Se înţelege, deci, marea bucurie a preotului Ioan Stănculescu atunci când a primit vestea că, pe numele parohiei sale, a sosit o donaţie de 15.000 de dolari din partea patriarhului Bisericii Armene, VASKEN I. Suma era destinată restaurării/salvării bisericii Sf. Pantelimon".  

Lucrările colocviului au continuat în ziua de 19 noiembrie 2017, cu mărturiile oferite de doamna Ştefania Sorescu, în vârstă de ... de ani, care a prezentat un material audio şi foto din perioada în care socrul dânsei, părintele Gheorghe Sorescu a fost preot la această biserică martir din Bucureşti (1950-1975). Cel mai interesant document prezentat cu acest prilej a fost un caiet pe care se afla transcrisă o variantă a Acatistului Sfântului Pantelimon din anul 1930. Pe acest caiet poate fi citită următoarea notă: "Terminat acest Sf. Acatist în ziua de 25 noembrie 1930 spre lauda şi cinstea Sfântului Mare Mucenic şi tămăduitor Pantelimon, către care îndrept şi eu rugăciunile mele" (Gheorghe Iordănescu, absolvent al Facultăţii de Teologie). 

Un moment exceptional in cadrul colocviului s-a petrecut in data de 26 noiembrie 2017, cand la colocviu a fost invitat sa participe parintele profesor Nicolae Bordasiu, unul din prea putinii aparatori ai ortodoxiei care mai sunt astazi in viata. Parintele Nicolae a marturisit ca a fost coleg de Facultate atat cu Vasken I, cat si cu parintele Ioan Paslaru. Impresionat de marturiile parintelui profesor, fiul parintelui Paslaru, domnul Cristian Paslaru, si-a amintit de momentul fericit in care armeanul Vasken I a sarit in ajutorul acestei biserici romanesti.

 Colocviile se vor încheia miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 19.00, cu spectacolul de teatru OSÂNDA CĂRŢILOR dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. 

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Simona Pandele (coordonator), Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, cu participarea studenţilor la teologie Andrei Butu şi Daniel Bahnea, precum şi a elevului licean Maria Ene. Textul piesei se bazează pe o realitate istorică consemnată de părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti. 



Cu prilejul acestor colocvii, Adunarea Parohială de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a urmărit documentarul "Preoți mărturisitori de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din București" (de cca. 1 oră), o productie Trinitas Tv. Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret ATENEUL SF. PANTELIMON

Niciun comentariu: