joi, 15 octombrie 2020

PR. TELEANU BOGDAN AUREL - INSTALAREA CA PAROH AL PAROHIEI SF. PANTELIMON - FOIȘORUL DE FOC DIN BUCUREȘTI, 11.10.2020


 
- Misiune nouă în circumstanțe imprevizibile - 
 
Preacucernice părinte Emilian Vâlcu, secretar al Protoieriei Sector 2 Capitală,
Domnule Vasile Bănescu, consilier patriarhal coordonator al Biroului de presă și relații publice din cadrul Patriarhiei Române,
Preacucernici Părinți coliturghisitori,
Iubiți enoriași, 
 
Vai de poporul care nu-și recunoaște eroii! Un erou autentic nu caută să iasă cu orice preț în câștig, și cu atât mai puțin în evidență, ci continuă să spere mai ales atunci când nu are nicio șansă! Astfel de eroi nu se regăsesc doar în prima linie, ci și printre cei care, deși expuși pericolului, de frica morții nu și-au abandonat misiunea atunci când a fost mai greu! Numai unora ca aceștia, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan li se adresează zicând: „Mai mare este Cel ce e în voi, decât cel ce este în lume!” (I Ioan 4, 4).
Spre exemplu, debutul pandemiei determinată de infecția cu SARS-CoV-2 a găsit România nepregătita din toate punctele de vedere și, cel mai trist, cu multe persoane aflate în situații de vulnerabilitate luate prin surprindere de impunerea stării de urgență națională. În cea mai grea perioadă a crizei sanitare marcată de groaza colectivă că „lumea nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie”, Parohia Sfântul Pantelimon – sub conducerea părintelui paroh Marian Constantinescu, el însuși devenind în cele din urmă o victimă a acestei pandemii - a oferit una dintre primele cele mai frumoase inițiative de solidaritate, apreciate național și internațional.
 
Într-un context de vizibilă slăbiciune umană generală, o istorioara de eroism care în veci nu va putea fi anulată/ neutralizată a permis comunității noastre parohiale să nu își piardă speranţa! Conștienți că trecutul e trecut și se va mai deschide doar de către Dumnezeu la Judecata de Apoi, avem totuși datoria față de înaintașii și urmașii noștri, deopotrivă, să cuprindem cât mai curând modul în care Parohia Sf. Pantelimon a trecut prin această încercare și într-un demers editorial de referință. 
 
Proverbial, înțelegem că atunci când în viața noastră se închide o fereastră, așa cum a fost momentul trecerii la cele veșnice a părintelui paroh Marian Constantinescu, Dumnezeu deschide promițător de larg porțile generozității Sale. Iată ce zice Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan: „Ştiu faptele tale: iată ţi-am pus înainte o uşă deschisă pe care nimeni n-o poate închide, căci ai puţină putere, şi ai păzit Cuvântul Meu, şi n-ai tăgăduit Numele Meu”, stă scris în (Apoc. 3, 8). Fiecare dintre parohii bisericii Sfântului Pantelimon și-au avut de-a lungul vremii lupta şi responsabilitatea sa; important este că viața parohială a mers de fiecare dată mai departe! 
 
Dar tocmai pentru că vom da seama de gândurile, cuvintele și faptele noastre din trecut înaintea lui Dumnezeu, trebuie să avem mare grijă de prezentul și viitorul nostru! 
 
Societatea în care trăim astăzi se află, evident, într-o accelerată schimbare, ce ne face să privim interogativ spre viitor, fără a fi însă contaminați de colapsofobia celor care au transformat pandemia COVID – 19 într-un veritabil eshaton apocaliptic. Mai degrabă, în acest context incert este bine să purtăm în suflet cuvintele Sfântului Apostol Iacov care, referitor la circumstanțele care ne determină să iscodim viitorul sau să aflăm viziunea unuia sau altuia despre ceea ce cred ei că ne rezervă acesta, ne învață: „voi să ziceţi: Dacă Domnul voieşte, vom trăi şi vom face aceasta sau aceea” (Iacov 4, 15). 
 
Numai Dumnezeu poate ști ce va rezerva viitorul Bisericii noastre. De aceea, în ceea ce ne privește, ne vom limităm la a ne face în continuare datoria, aici la parohie, iar – în acest context social îngrijorător - principala noastră datorie va fi să ne rugăm pentru însuși viitorul Bisericii noastre! 
 
Instalarea unui preot paroh este, totodată, și un moment de bilanţ!
 
Evident, spre întărirea moral-duhovnicească și cultural-bisericească a comunității noastre de creștini ortodocși, programul "Ateneul Sfantului Pantelimon", inițiat la această parohie încă din anul 1941, merită să beneficieze în continuare de atenție și susținere. 
 
Misiune nouă - fără segregari, omogenizari sau stigmatizari - în circumstanțe imprevizibile, consecință a pandemiei COVID-19, prioritățile și proiecțiile viitoare ale parohiei Sfântul Pantelimon, în care un rol primordial îl vor ocupa binefacerile voluntariatului, vor fi împlinite canonic, juridic, administrativ și patrimonial, așa cum sunt prevăzute statutar! 
 
Așa să ne ajute Dumnezeu, pentru rugăciunile Sf. Mare Mucenic Pantelimon și ale Sf. Cuvioasei Parascheva!
 
Pr. Teleanu Bogdan-Aurel


 

 

Niciun comentariu: